Ce este, cui se recomanda si cum se efecueaza colonosopia

 Una dintre cele mai frecvente investigatii in sfera gastrointestinala o reprezinta colonoscopia. Desi multi pacienti se tem de ea, atunci cand medicul nostru le explica foarte clar cum decurge, teama dispare, iar pacientii o trateaza ca pe orice alta investigatie medicala. De aceea l-am rugat pe domnul Dr. UMAR SHAMIN, Medic Specialist Gastroenterologie la Muntenia Hospital Pitesti sa ne raspunda la cateva dintre cele mai frevente intrebari legate de colonoscopie:

Ce este colonoscopia?

Colonoscopia este procedura prin care medicul examineaza colonul cu ajutorul unei colonoscopului, pentru a depista polipi, tumori sau alte formatiuni anormale care pot duce la aparitia unor afectiuni precum cancerul colorectal. De asemenea, colonoscopia este aplicata pentru diagnosticarea sindromului de colon iritabil, a diverticulozei, precum si altor forme rare de colita.

Ce este colonoscopul?

Colonoscopul consta intr-un tub flexibil, cu diametrul de un centimetru, prevazut cu o camera video cu fibra optica, si dispozitive de introducere si absorbtie a aerului. Instrumentul permite medicului sa examineze vizual atat colonul, cat si extremitatea, adiacenta acestuia, a intestinului subtire.

Cand si cui i se recomanda colonoscopia?

Medicii recomanda ca toti barbatii si femeile sa efectueze o colonoscopie sau o procedura similara de screening gastrointestinal, la fiecare 10 ani incepand cu varsta de 50 de ani. Cei cu antecedente familiale de cancer de colon sau polipi de colon precoce trebuie examinati mai devreme, cu cel putin 10 ani inainte de cea mai mica varsta de manifestare in familie a acestor afectiuni.

Cine efectueaza colonoscopia?

1

Desi este o procedura larg utilizata de medici din toate specialitatile, colonoscopia este efectuata de obicei de specialisti in gastroenetrologie, proctologie si chirurgie colorectala.

In ce consta colonoscopia?

Pe durata colonoscopiei, medicul plaseaza colonoscopul in rect, investigand astfel colonul pentru a depista inflamatii, sangerari, tumori, ulcere, polipi sau alte astfel de simptome sau formatiuni anormale. Atunci cand aceste formatiuni sunt depistate, medicul poate folosi colonoscopul pentru a le indeparta, probele recoltate fiind supuse biopsiei pentru a se determina daca au o natura pre-canceroasa sau canceroasa.

Cum se desfasoara colonoscopia?

Rareori colonoscopia este foarte dureroasa, fiind efectuata intr-un interval cuprins intre un sfert de ora si o ora. Pentru inceput, pacientul primeste un halat si este rugat sa stea orizontal, culcat pe partea stanga. Apoi, medicul efectueaza un examen rectal cu ajutorul degetului, verificand in anus posibilitatea existentei vreunui blocaj de natura sa obstructioneze inaintarea colonoscopului. Ulterior verificarii, si in absenta oricarui obstacol, colonoscopul este introdus lent pe toata lungimea colonului.

Marea majoritate a colonoscopiilor sunt efectuate cu un nivel redus de anestezie, de la minim la moderat, anestezicul fiind oferit de medic. In cazul in care pacientul sufera de tulburari severe de anxietate, probleme cardiace sau pulmonare, medicul poate recurge si la o anestezie mai profunda prin care sa contracareze eventualele reactii nedorite ce pot acompania uneori asemenea tulburari.

Avand in vedere forma sinuoasa a colonului, medicul detensioneaza intestinul injectand, prin colonoscop, aer sau apa, pentru a preveni ranirea peretelui intestinal. Examinarea propriu-zisa incepe abia dupa colonoscopul se atinge extremitatea finala a colonului, deoarece este mai facil pentru specialist ca sa efectueze procedura pe masura ce instrumentul este retras lent din colon. Pacientul poate resimti o usoara neplacere la deplasarea colonoscopului prin colon, mai ales in zonele cu o curbura foarte accentuata; cu toate acestea, durerea acuta este rareori intalnita.

Dat fiind diametrul redus al instrumentului, pacientii nu simt durere, cu toate ca inundarea cu aer a colonului poate cauza un oarecare disconfort. In mod obisnuit, pacientii nu simt nimic, nici macar atunci cand medicul efectueaza o polipectomie.

Cum se pregateste pacientul pentru colonoscopie?

Desi colonoscopia poate parea deranjanta, multi pacienti afirma ca mult mai solicitanta li s-a parut pregatirea pentru aceasta, decat procedura in sine. Pregatirea dureaza intre una si doua zile, perioada in care pacientii sunt rugati sa ramana la domiciliu pentru a putea folosi cat mai frecvent toaleta.

Pregatirea are ca scop indepartarea din colon a oricaror resturi alimentare solide. Cu 1-2 zile inainte de efectuarea colonoscopiei, pacientii vor evita consumul de alimente solide, hranindu-se doar cu lichide limpezi precum sucul de mere, supa de pui, limonada si apa. De asemenea, este posibil ca medicul sa recomande si administrarea unor laxative.

Ce se intampla dupa colonoscopie?

Pacientul este tinut sub observatie circa 30 minute. Este posibil acesta ca sa resimta, pentru o scurta perioada, crampe sau senzatie de balonare. Ulterior, poate reveni la dieta obisnuita.

Ce complicatii pot surveni in urma colonoscopiei?

Complicatiile apar extrem de rar. Foarte rar, colonoscopia poate provoca sangerari sau strapungeri ale colonului. Pacientul trebuie sa se adreseze medicului atunci cand sufera de febra, frisoane sau dureri, sau daca observa sangerari rectale abundente sau indelungate.

Acest site foloseşte cookie-uri si colecteaza date cu caracter personal. Consulta mai multe informatii aici.
Mai multe informatii Sunt de acord Nu sunt de acord